dijous, 29 de setembre del 2016

MOCIÓ SOBRE ACORD EUROPEU PER A AMPLIAR LA IMPORTACIÓ DE CÍTRICS DE SUD-ÀFRICA



JOAN V PUCHOL PÉREZ, regidor i portaveu del Grup Municipal COMPROMÍS per Guadassuar, atenent el que disposen els articles 97 i 91.4 del ROFJ (RD 2568/1986), presenten al Ple de l’Ajuntament la moció següent:
A Estrasburg, en el Ple del Parlament Europeu s’ha aprovat un acord econòmic entre la Unió Europea i la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud, entre els quals es troba Sud-àfrica. Un dels punts aprovats en la proposta d’acord i que afecten als nostres agricultors és la modificació del règim d’importació de cítrics de Sud-àfrica.
Fins ara, els cítrics, sobretot la taronja, de Sud-àfrica podien entrar sense aranzels en la UE fins al 15 de setembre de cada any. Açò implica que la taronja produïda durant l’hivern africà es comercialitzava en l’estiu europeu, quan no hi ha producció autòctona. Pel que no hi havi competència de les dos produccions en el mercat.
No obstant això, durant aquests anys hem tingut molts problemes amb els productes de Sud-àfrica perquè allí existeix la plaga anomenada ”black espot” que de traslladar-se als nostres camps produiria unes conseqüències terribles. Les normes europees de sanitat vegetal preveuen que si es detecten més de 14 casos d’aqueixa plaga en taronja importada des de Sud-àfrica, les fronteres han de tancar-se, però enguany el nombre de deteccions ha sigut molt superior i, a causa de la pressió dels importadors, les taronges africanes han seguit entrant” .
La revisió aprovada al nou Acord d’Associació Econòmica allarga el període d’entrada sense aranzels fins al 30 de novembre, pel que durant els mesos de novembre i desembre, de màxima productivitat per a la taronja valenciana, s’ajuntarien en el mercat l’estoc de taronja importada de Sud-àfrica i la produïda en les comarques valencianes. “Açò significa un colp mortal per als nostres productors que veuen com cada any els preus cauen més a causa de la competència deslleial de tercers països com el Marroc i la pressió de les cadenes de distribució que paguen preus ridículs mancant una bona legislació europea sobre l’assumpte. Amb la taronja africana en el mercat el desplome dels preus serà molt major”.
Cal assenyalar, en primer lloc, que aquest acord va ser prèviament negociat entre els governs europeus, i el govern d'Espanya no va fer res, absolutament res, per modificar aquesta part de l'acord. El Ministeri d’Agricultura espanyol no ha defensat en les negociacions prèvies, tant en la Comissió com en el Consell als nostres productors, exigint que aqueixes condicions d’importació no es modificaren”.
En segon lloc, quins eurodiputats de l'estat espanyol votaren a favor d'aquest infame acord? Doncs, alguns del PP -no tots-, les dues diputades que queden en UPyD i el trànsfuga Calvet Chambón. I alguns diputats del PSOE i la diputada del PNV es van abstenir. La resta de grups polítics votaren en contra.

Per tot això exposat, el grup municipal de Compromís per Guadassuar presentem aquesta proposta en defensa dels interessos dels llauradors valencians:

1.-Mostrar el rebuig més unànime del Ple de l’Ajuntament de Guadassuar al Parlament europeu per l’aprovació d’aquesta proposta que va en contra dels interessos dels agricultors valencians per afavorir produccions agrícoles de països externs a la UE.

2.-Manifestar també la nostra protesta i queixa formal al Ministeri d’Agricultura del govern espanyol per no haver defensat com cal els interessos dels agricultors valencians, com era la seua obligació. Exigim que es depuren les responsabilitats que es deriven per aquesta falta de compromís en la defensa de la taronja i el caqui valencians.


Guadassuar, a 15 de setembre de 2016.
 


Joan V Puchol Pérez
Portaveu del G. M. Compromís


COMENTARI
Qui defén l'agricultura valenciana a Europa? com que està lluny d'aci pensen que no ho anem a saber. Sort que tenim a Jordi Sebastià, de Compromís, i posa en valor els productes valencians, alhora que denuncia l'actitud hipòcrita d'alguns grups polítics, que a València es diuen representants dels llauradors valencians (Agua para todos), però els fets demostren que de l'agricultura només els interessa el solar.
I molt lamentable la passivitat del Ministeri d'Agricultura de Rajoy i dels eurodiputats que han votat a favor o s'han abstingut.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada