dissabte, 27 de novembre del 2021

MOCIÓ A FAVOR DE LA LLEI DE BEBÉS ROBATS

 


El passat 26 de febrer de 2020 va tenir lloc la signatura i el registre de la Proposició de Llei de bebés robats a l'Estat Espanyol, i el 23 de juny de 2020 va ser aprovada la seua presa en consideració, pràcticament per unanimitat de tots els Grups Polítics del Congrés dels Diputats. Actualment, els grups polítics treballen en el tràmit d'esmenes.

Aquesta llei és fruit d'un llarg procés que va començar el 2017, quan es va presentar per primera vegada la Proposició als Grups del Congrés, els quals van aprovar la seva tramitació per unanimitat el 20 de novembre del 2018. No obstant això, malgrat l'estat avançat del procediment, la convocatòria d'eleccions va truncar aquesta primera tramitació.

Són moltes les entitats que han treballat des de l'inici darrere de l'aprovació final de la Llei de bebés robats a l'Estat Espanyol. La impulsa i promou la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina-CeAqua a proposta de Todos los niños robados son también mis niños, associació integrant d'aquesta entitat. Compte amb la participació activa d'un gran nombre d'associacions de víctimes pel robatori de bebés de diferents parts de l'Estat espanyol que donen suport a aquesta Proposició de llei:

Adelante Bebés Robados (Madrid y delegación de Castilla-La Mancha); Asociación Bebés Sustraídos Bizkaia “Itxaropena”; Asociación de Bebés Robados de Andalucía (ABEROA); Asociación de Afectados por Bebés Robados de Andalucía (ABRA); Asociación de Víctimas de bebes robados y de adopciones ilegales de Alicante (AVA); Asociación Orígens de Balears; Camino a la Justicia; Sevilla bebés robados; Sos Bebés Robados de Almería; Sos Bebés Robados Cádiz; Sos Bebés Robados de Cantabria; Sos Bebés Robados Galicia; Sos Bebés Robados Huelva; Sos Bebés Robados Jerez de la Frontera; Sos Bebés Robados Madrid (Madrid y delegación de Canarias);Todos los niños robados son también mis niños- CeAqua (com a entitat promotora).

De la mateixa manera, està avalada per associacions tant estatals com internacionals en defensa dels Drets Humans, com ho són l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya (APDHE), Amnistia Internacional i La Xarxa Argentí Europea pel Dret a la Identitat —representants de les Abuelas de Plaza de Mayo —; s'hi sumen nombroses entitats memorialistes, feministes i acadèmiques.

La importància d'aquesta Proposició rau en la gravetat que assoleixen els crims de robatoris de bebés a Espanya, que se succeeixen en un espai temporal de més de 50 anys i s'estén per tot el territori de l'Estat. Per això, aquesta Proposició de Llei té com a objectiu garantir els drets a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, pilars del Dret Internacional dels Drets Humans, a les víctimes del delicte de robatori de bebés com a crim de lesa humanitat.

Tant és així, que són diversos els organismes de les Nacions Unides que s'han vist compel·lits a intervenir: el Relator Especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, Pablo de Greiff; i el Grup de Treball sobre desaparicions forçades de les Nacions Unides. De la mateixa manera, el Parlament Europeu va prendre un gran interès i va enviar la Missió de la Comissió de Peticions, el resultat de la qual va ser l'elaboració d'un informe amb 31 recomanacions, publicat el novembre de 2017.

L'aprovació d'aquesta proposició suposaria que Espanya compliria per fi els criteris i les recomanacions de les Nacions Unides i el Parlament Europeu, en establir criteris i mecanismes homogenis d'actuació a totes les comunitats autònomes, crear i coordinar diferents institucions i organismes que puguen suportar el pes de les investigacions i els procediments necessaris per a l'efectiva investigació d'aquests delictes, que abasten tota la dictadura i part de la democràcia. Amb aquesta llei es refermen els drets de les víctimes, del passat i del present, de les que ja no estan i de les que encara busquen retrobar-se amb les famílies o recuperar la seua identitat. Es garanteixen finalment els drets que ja hem esmentat de veritat, justícia, reparació i no repetició, tan importants per a les víctimes com per al funcionament d'un estat democràtic de dret.

El 17 de setembre del 2020 es va obrir el tràmit d'esmenes de la Proposició, que està ubicada a la Comissió de Justícia. La llei s'ha quedat aturada en aquest tràmit. A causa del dolor que ha causat el drama del robatori de bebés a Espanya i que encara roman, cal una resposta unitària, comuna i col·lectiva, per això el ple de l'Ajuntament de Guadassuar sol·licita al Congrés dels Diputats:

1. La finalització del tràmit d'esmenes perquè la llei seguisca el procés parlamentari fins a l'aprovació definitiva i urgent;

2. Que la Llei que resulte aprovada respecte al màxim el text original de la Proposició de Llei sobre 'bebés robats' a l'Estat espanyol (122/000039), ja que és el que ha aconseguit un enorme consens social i polític tant en el seu elaboració com a l'inici del procediment parlamentari per a la seua tramitació.

 

Guadassuar, 07 de novembre de 2021

Presentada pel grup municipal Compromís, acceptada per la resta de grups polítics en Comissió Informativa, aprovada per unanimitat al ple com a moció conjunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada